Oeh, jullie gaan trouwen en er moet een hoop geregeld worden! Met deze tips ontdek je wat jullie moeten regelen, waar jullie rekening mee moeten houden en wat jullie niet moeten vergeten.

1. Gebruik lijsten

Het internet staat vol met kant en klare afvinklijsten voor de planning van bruiloften. Maak hier dankbaar gebruik van, want de kans is aanwezig dat je iets vergeet.

2. Neem een staaltje mee

Heb jij de perfecte trouwjurk gevonden? Zorg er dan voor dat je een staaltje van de stof mee krijgt bij de bruidswinkel. Geef dit staaltje aan een persoon die met jouw partner mee gaat om de trouwkleding uit te zoeken. Zo voorkom je dat jullie trouw outfits op de grote dag vloeken.

3. Printwerk

Veel trouwlocaties maken gebruik van standaard printwerk voor bruiloften. Denk aan een welkomstbord, naamkaartjes, etc. Hoe tof zou het zijn dat jullie al het printwerk in dezelfde stijl als jullie trouwkaarten hebben? Je kunt hierbij denken aan:

 • Safe-the-date kaarten

 • Trouwkaarten

 • Bedankkaarten

 • Menukaarten

 • Naamkaartjes

 • Adresstickers

 • Bedank stickers

 • Welkomstbord

 • Etc.

Wil je de website voor jullie bruiloft ook in dezelfde stijl? Dat kan! Neem direct contact met ons op.

4. Foto’s tijdens jullie grote dag

Waarschijnlijk kiezen jullie voor een fotograaf om jullie grote dag te fotograferen. Dit is vaak niet goedkoop, maar de fotograaf is wel de specialist op dat gebied. Veel bruiloftsgasten zijn geneigd om ook foto’s te maken tijdens jullie grote dag. Super jammer dat er op de trouwfoto’s van de fotograaf vaak mensen met hun telefoon in hun handen zitten. Helemaal vervelend als de foto’s direct op social media belanden terwijl jullie dit niet willen. Willen jullie deze situaties voorkomen? Meld dit dan vooraf bij jullie gasten. Je kunt hiervoor het welkomstbord gebruiken.

5. Wees egoïstisch

Het klinkt misschien heel rot en je wilt niemand teleurstellen, maar de enigen met wie jullie rekening moeten houden tijdens jullie bruiloft zijn jullie zelf! Het begint al met het kiezen van jullie getuigen. Misschien zijn er wel 5 vriendinnen die deze rol op zich willen nemen! Het is aan jullie om hier een keuze in te maken. Maar ook het kiezen van de daggasten. Is iedereen welkom of willen jullie verre ooms en tantes alleen uitnodigen voor de feestavond? Kies wat jullie willen en niet wat jullie gasten willen.

6. Vergeten kosten

Veel stellen maken op basis van de planning van de trouwdag een kostenbegroting. Hiermee kan je inschatten waar jullie budget naartoe gaat. Er zijn een paar punten die vaak vergeten worden in deze begroting. Allereerst de portokosten. Mocht je deze vergeten zijn in de begroting, dan kan dit een onaangename verrassing worden. Stel jullie versturen 100 save-the-date kaarten en 100 uitnodigingen, dan bedragen de portokosten al €180! Het tweede punt wat vaak wordt vergeten in de begroting zijn de kosten voor de bedankjes voor jullie getuigen en de ceremoniemeester. Onze tip is ook om altijd rekening te houden met ‘onvoorziene kosten’. Neem dit dus mee in jullie begroting.

7. Toespraak BABS controleren

Een BABS is een trouwambtenaar en staat voor Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand. Er zijn verschillende soorten trouwambtenaren:

 1. Een BABS die door de gemeente wordt toegewezen voor de huwelijksvoltrekking.

 2. Een zelfstandige trouwambtenaar (BABS) die je kan inhuren.

 3. Een bekende als BABS voor een dag.

Misschien kennen jullie wel iemand die voor jullie naar de gemeente gaat om zich te laten benoemen als BABS. Dit kan een ouder, vriend(in), tante, kennis, etc. zijn. Een BABS maakt de ceremonie heel persoonlijk door leuke verhalen op te halen bij jullie naasten. Maar wat is nu het gevaar van een BABS? Het kan zijn dat de door jullie gekozen BABS alle verzamelde verhalen letterlijk voorleest in plaats van er een mooi, gestroomlijnd verhaal van te maken. Onze tip is dan ook: laat jullie ceremoniemeester de toespraak hierop controleren.

8. Zwangerschappen

Bedenk je dat de kans aanwezig is dat er een aantal zwangeren op jullie bruiloft zijn. Een zwangerschap is prachtig, maar kan er ook voor zorgen dat de zwangeren moe zijn. Houd er rekening mee dat zij het einde van de avond mogelijk niet gaan halen.

9. Kinderen uitnodigen

Hebben jullie zelf al kinderen en willen jullie de kinderen aanwezig hebben op jullie trouwdag? Denk er dan over na of je ook de kids van jullie gasten willen uitnodigen. Denken jullie al aan een bruiloftnanny en een springkussen? Wacht dat even met de organisatie hiervan totdat je zeker weet hoeveel kinderen er komen. Veel gasten komen namelijk graag zonder kinderen naar een bruiloft, zodat zij zich volledig op jullie kunnen focussen.

10. Finishing powder

Op jullie grote dag willen jullie natuurlijk stralen! Veel bruiden kiezen voor een make-up stylist. Echter gaat deze stylist vaak niet mee naar de bruiloft om je make-up bij te werken. Het kan zijn dat jullie op een warme dag trouwen, waardoor de huid gaat glimmen bij jullie beide. Je kunt ervoor kiezen om je make-up bij te werken, maar het kan gemakkelijker: koop een goede finishing powder. Deze poeders zijn transparant en kun je de hele dag door gebruiken om jullie gezichten te matteren.