Jullie gaan trouwen en willen zelf een trouw website maken. Een trouwwebsite kan een geweldige manier zijn om alle belangrijke details van jullie grote dag met jullie gasten te delen. Het is een handige tool waarmee je belangrijke informatie kunt verstrekken, RSVP’s kunt beheren en zelfs foto’s en video’s kunt delen. Maar moet je een trouw website zelf maken, er een laten bouwen of juist voor een kant-en-klaar exemplaar gaan? In deze blog vertellen we je wat er komt kijken bij het maken van een trouw website.

Domeinnaam

Je moet er over nadenken naar wat voor een soort domeinnaam je jullie genodigden wilt sturen. Willen jullie een eigen domeinnaam, zoals www.anna-floris.nl? Dan moeten jullie zelf een domeinnaam registreren. Je kunt vaak al een domeinnaam registreren vanaf €1,- voor het eerste jaar. Dit kan ook oplopen tot meer dan €20,- per jaar. Dit bedrag is afhankelijk van de aanbieding van de hostingpartij en welke extensie (.nl/ .com/ .org/ etc.) jullie willen. Vinden jullie de domeinnaam niet heel belangrijk? Dan kunnen jullie ervoor kiezen om een gratis domeinnaam te registeren bij de webhosting.

Registreren jullie de domeinnaam bij een andere hosting dan jullie website? Dan moeten jullie ook de DNS instellen. Dat zorgt ervoor dat jullie domeinnaam wordt gekoppeld aan jullie website.

Webhosting

Webhosting is het plaatsen van jullie website op een server, zodat de website zich opent als genodigden jullie domeinnaam intypen in de webbrowser. Zonder webhosting geen website.

Er zijn veel webhosting bedrijven waarvoor je geen technische kennis nodig hebt en je zelf een mooie trouw website kunt maken. Denk hierbij aan Wix en Jimdo. Dit zijn gebruiksvriendelijke platforms die webhosting bieden. Denk aan het drag-and-drop principe. Je kunt bijna niks fout doen. Daarnaast kun je hier ook je domeinnaam registreren, wel zo handig!

Gebruiksvriendelijke webhosters bieden soms ook gratis pakketten. Dan betalen jullie dus helemaal niks voor jullie trouw website! Dat kan wel nadelen met zich meebrengen, zoals reclame op je trouw website of de domeinnaam bevat ook het .jimdosite.com subdomein. Bedenk je dus van te voren goed wat jullie belangrijk vinden aan jullie trouw website en vergelijk de verschillende aanbieders goed met elkaar.

Willen jullie geen reclame op je trouw website en jullie eigen domeinnaam, dan betaal je hiervoor jaarlijks minstens €108,-.

Trouw website maken - Bruidspaar

Bepaal design trouw website

Als jullie zelf een trouw website maken hebben jullie alle vrijheid bij het bepalen van het design. Kies een kant-en-klaar template van de webhosting of laat jullie creativiteit de vrije loop en maak iets unieks wat echt bij jullie (bruiloft) past!

Design op mobiel

Houd er rekening mee dat jullie de bruiloft website voor zowel desktop als mobiel grafisch goed instellen. Bij jullie webhosting kan je de weergave voor mobiel apart aanpassen ten opzichte van desktop.

Interactieve functies

Zelfgemaakte trouw websites bieden vaak verschillende interactieve functies. Je kunt RSVP-formulieren toevoegen, gastenlijsten beheren, routes en accommodatie-informatie verstrekken, fotogalerijen maken en zelfs een gastenboek toevoegen waar gasten hun felicitaties kunnen achterlaten. Dit zorgt voor een betrokkenheid en interactie met jullie gasten.

Technische uitdagingen

Zelf een trouw website maken vereist in sommige gevallen technische vaardigheden, zoals het begrijpen van HTML, CSS en andere webontwikkelingstechnologieën. Enige kennis hier van is bijvoorbeeld benodigd indien jullie dag- en avondgasten uitnodigen. Je wilt immers niet dat de avondgasten het dagprogramma ook kunnen zien. Als je niet bekend bent met deze technische vaardigheden mee, kan het moeilijk zijn om aanpassingen te maken of complexere functies toe te voegen. Dit kan frustratie en beperkingen met zich meebrengen bij het realiseren van jullie specifieke ideeën en behoeften.

Tijdsinvestering

Het bouwen van een trouw website vergt tijd en aandacht. Je moet tijd besteden aan het selecteren van een sjabloon, het aanpassen van de inhoud, het toevoegen van technische functionaliteiten, het uploaden van afbeeldingen en het testen van de functionaliteit. Als je al druk bezig bent met het plannen van je bruiloft, kan het maken van een website extra tijd en stress met zich meebrengen.

Geen tijd/ zin om dit zelf te doen?

Het is belangrijk om de voor- en nadelen af te wegen voordat je beslist om zelf een trouw website te maken. Als je bereid bent om de uitdaging aan te gaan en het geld en de tijd te investeren in het leren van de benodigde vaardigheden, kan het zelf maken van een trouw website een mooie, gepersonaliseerde optie zijn.

Wordt dit toch allemaal teveel voor jullie? Kies dan hier voor een kant-en-klare trouw website of laat er een speciaal in jullie stijl ontwerpen. Wij weten als geen ander hoe lastig het kan zijn om dit zelf goed op te zetten.